Saunele cu infrarosu vs saunele cu aburi
Saunele cu infrarosu sunt concepute ca o camera in care caldura este emanata de o soba. Acolo sunt introduce mai multe pietre vulcanice, care pentru a produce mai multa caldura trebuie udate din cand in cand.
Saunele cu infrarosu stimuleaza circulatia, accelereaza metabolismul si intaresc sistemul imunitar. De altfel, saunele cu infrarosu sunt utile pentru a induce o stare de bine si sunt folosite si in medicina.
Cum trebuie folosite saunele cu infrarosu?
Mai intai, daca te tenteaza sa faci o sedinta de sauna cu infrarosu ar trebui sa stii ca nu ai voie sa mergi daca nu ai mancat deloc sau daca ai mancat cu putin timp in urma. Apoi, ideal ar fi consumi inainte o cantitate potrivita de lichide. Daca bei prea mult, atunci infrarosul nu te va ajuta sa elimini toxinele din organism. Atentie, prin lichide nu se intelege si alcoolul care este contraindicat in aceasta situatie. Dupa sedinta, insa, ar trebui consumate cat mai multe lichide. De preferat ar fi sa bei, incetul cu incetul, un litru de apa.
Specialistii iti mai recomanda sa faci un dus cu apa calda inainte de a intra la sauna pentru a curate pielea. Ai grija sa usuci bine pielea, deoarece cu cat pielea este mai uscata cu atat ea va transpire mai mult, iar sauna va fi mai buna. Imediat dupa ce iesi din sauna cu infrarosu incearca sa respiri cat mai mult aer rece, pentru a curata caile respiratorii si apoi mergi si fa un dus …tot cu apa rece.
Care sunt beneficiile saunelor cu infrarosu?
Relaxarea psihica si mulsculara, diminuarea stresului.
Tensiunea acumulata peste zi dispare ca prin minune in doar cateva minute de la inceperea sedintei. Muschii se relaxeaza, iar stresul se dimineaza vizibil pentru a face loc unei stari de relaxare.
Detoxifierea organismului
Straturile inferioare ale pielii, inclusive tesutul adipos, sunt incalzite prin emisia in infrarosu cu lungime de unda mare. Efectul este acela de trasnpiratie ceea ce antreneaza secretii ale glandelor sebacee si reziduurile stocate in tesutul adipos. Prin urmare, acestea sunt eliminate din organism, iar cantitatea eliminate in acest fel este de pana la 30 de procente din totalul transpiratiei, fata de 10% cat se elimina prin effort fizic intens sau sauna clasica.
Imbunatatirea sistemului imunitar
Organismul percepe incalzirea din sauna ca pe o febra si atunci se apara, adica declanseaza procesele specifice: cresterea productiei de leucocite si accentuarea circulatiei in sistemul limfatic. Practic organismul crede ca lupta cu o infectie.
Pierderea in greutate
O jumatate de ora de sauna echivaleaza cu tot atata timp alergat si cu arderea a 700 de calorii. Se adauga topirea si eliminarea grasimii, a tesutului adipos.
Scaderea intensitatii durerilor articulare
Vasodilatatia produsa de patrunderea caldurii in tesuturile moi si in articulatii alaturi de intensificarea circulatiei sanguine produc un transfer mai mare de nutrient si oxygen catre articulatii, iar efectul este de revitalizare a acestora.Flexibilitatea articulatiilor se recupereaza treptat.
Celulita este redusa, pielea este curatata si intinerita
Visul oricarei femei este sa scape de nesuferita celulita. Numai ca in ciuda unui regim alimentar si al orelor de sport, lucrurile nu merg chiar bine. Solutia este o cura de sedinta la sauna. Procesul de transpiratie abundenta duce la eliminarea de toxine depozitate in starturile inferioare ale pielii si desprinderea celulelor moarte. Vasodilatatie duce la o mai buna alimentare a pielii cu sange, oxigen si nutrienti. Prin reluiarea si accentuarea proceselor vitale se refac structura si fermitatea pielii care va deveni mai placuta ca aspect si ca capata stralucire.
Se reface circulatia periferica
Sedintele repetate de sauna cu infrarosu produc vasodilatatie periferica persistenta ceea ce aduce la crearea de vase periferice noi.
Sauna umeda
Cunoscuta si ca sauna clasica sau cu abur, difera de sauna cu infrarosu prin modalitate de actiune. Astfel, in cazul saunei umede temperature ridicata-pana la aproape 100 de grade Celsius, dar si umiditate- intre 5 si 20%- actioneaza asupra organismului si il determima sa transpire.
Beneficiile saunei umede sunt in mare parte aceleasi ca ale saunei cu infrarosu, insa diferenta se face la pierderea in greutate si eliminarea toxinelor- procentele fiind net in avantajul saunei cu infrarosu.
Ce alegem, sauna umeda sau uscata?
Depinde ce efecte dorim sa obtinem. Daca vorbim despre infrumusetarea aspectului pielii, atunci parerile sunt impartite. Unii sustin ca sauna cu infrarosu face minuni, celalti ca sauna cu aburi este mult mai benefica. Mai mult, aburul este recomandat persoanelor care sufera de retentive de apa, au probleme cu circulatia sau dificultati de respiratie. Si asta deoarece aburul este cel care contribuie la atenuarea congestiei nazale, a inflamatiei si a tusei.
Spre deosebire de sauna umeda, sauna uscata actioneaza asupra organismului gratie caldurii uscate pe care o emana. Aceasta incapere este construita din lemn, iar caldura difuzata provine de la o soba pe care sunt puse pietre vulcanice care trebuie udate din cand in cand.
Indiferent de varianta pentru care optezi, ar trebui sa stii ca sauna nu este recomandata persoanelor cu probleme cardiace, celor cu probleme dermatologice, sau care sunt epiletice. De asemenea copiii foarte mici si femeile insarcinate nu au voie la sauna. Atentie si la tratamentele pe care le urmezi. Daca nu esti sigur, intreaba medicul curant daca poti face sauna, altfel s-ar putea sa iti faca mai mult rau decat bine.